JOBBINTERVJU

Tips til jobbintervju

Et jobbintervju er din sjanse til å overbevise arbeidsgiver om at du er den rette kandidaten til den aktuelle, ledige stillingen. Blir man innkalt til et jobbintervju betyr dette at arbeidsgiver eller rekrutterer anser deg foreløpig som kvalifisert til stillingen. Du har denne muligheten til å overbevise om at du er den rette kandidaten. Forbered deg derfor godt. Rekrutterer ønsker med jobbintervjuet å få svar på om du er motivert for stillingen, ditt engasjement i arbeidet, om kjemien stemmer og hvilke resultater du har oppnådd tidligere.

Slik forbereder du deg til jobbintervju

Gjør deg kjent med bedriften og bransjen generelt. Hent informasjon fra bedriftens egne nettsider, søk på google og bruk nettverket ditt. Les årsrapporter og gå gjennom nøkkeltallene for de seneste år. Er det noen ytre faktorer i markedet som kan påvirke bedriftens utvikling i positiv eller negativ retning? Hvordan er konkurransesituasjonen? Hvordan profilerer bedriften seg?

I et jobbintervju bør du være forberedt på en del spørsmål om deg selv, både som person og som kollega, i tillegg til konkret arbeidserfaring og kunnskap. Det kan være lurt å forberede en kort presentasjon om deg selv på noen få minutter, vær gjerne litt personlig. Det er videre viktig for rekrutterer eller arbeidsgiver å avdekke din motivasjon for å søke denne stillingen og hva du kan bidra med. Det er viktig å huske på å fokusere på hva du kan bidra med til bedriften og ikke hva bedriften kan gi deg.

Tenk også gjennom hvorfor du vil ha jobben og hvorfor arbeidsgiver bør velge deg. Det er ingen jobbintervju som er like, men det er likevel noen spørsmål som går igjen:

Noen standardspørsmål i jobbintervju:

Hvorfor søkte du på denne jobben?

Hva har du arbeidet med tidligere?

Hvorfor sluttet du i ditt tidligere arbeid?

Hvilke sterke/svake sider har du i en arbeidssituasjon?

Hva gjorde du i den perioden det er hull i CV-en?

Blir du lett stresset? Hva mener du om arbeid under tidspress?

Foretrekker du faste rutiner, eller må det være nye oppgaver hele tiden?

Hvilke arbeidsoppgaver trives du best med?

Hvilke arbeidsoppgaver trives du minst med?

Hva er det mest positive og negative du kan si om deg selv?

Foretrekker du å jobbe selvstendig eller i team?

Hvorfor bør vi ansette akkurat deg?

Hva kan du bidra med i denne jobben?

Hva tror du at du jobber med om fem år?

Fortell om familien din (sivilstand)

Til et jobbintervju bør du kle deg slik at du føler deg vel, gjerne pent. Ta med notater, CV, søknad, attester samt vitnemål til jobbintervjuet. Avklar med referanser på forhånd slik at du kan oppgi disse ved forespørsel.

Bruk fast håndtrykk og blikkontakt. Vær engasjert, offensiv og blid! Men viktigst av alt: vær deg selv.

Du møter en til flere personer i et jobbintervju, normalt 2-5 stykker som har ulike roller i bedriften. Arbeidsgiver eller rekrutterer starter med å fortelle om bedriften og den ledige stillingen. Noter underveis mens arbeidsgiver eller rekrutterer presenterer bedriften og jobben. Det gir et seriøst og solid inntrykk og du viser at du er interessert i jobben. Du blir gjerne bedt om å presentere deg selv og du vil få noen spørsmål. Noen ganger kan du bli bedt om å ta en personlighetstest.

Still gjerne spørsmål dersom det er noe du savner informasjon om, dette viser at du er engasjert og motivert for stillingen. Tenk gjerne gjennom aktuelle spørsmål på forhånd.

Et jobbintervju varer normalt mellom 45 til 90 minutter.

Intervjuet avrundes med informasjon om prosessen videre. Hvor lang tid det vil ta, hvor mange søkere det er og hvor mange som er innkalt til intervju. Du vil som regel få vite når du kan regne med å høre noe, hvis ikke – spør.

Du kan ringe etter ca. 14 dager dersom du ikke har hørt noe etter et jobbintervju.

Lykke til!

Siste stillinger

Yrkesfokus AS, Nybøvegen 14, 5221 Nesttun

55 22 05 55